FLAVONOIDE SALVATOARE DE VIEȚI DE LA COLESTEROL PÂNĂ LA TUMORILE MALIGNE

FLAVONOIDE SALVATOARE DE VIEȚI DE LA COLESTEROL PÂNĂ LA TUMORILE MALIGNE

În cursul anului 1936,doi savanți renumiți, și anume celebrul om de știință, inventatorul vitaminei C, savantul de renume mondial SZENT-GYÖRGYI ALBERT și RUSZNYÁK ISTVÁN, ducând o activitate științifică de pionierat în domeniu, au demonstrat în mod științific faptulcă anumite flavonoide obținute din citrice, cum ar fi Rutina și Naringenina, au un efect benefic asupra vaselor de sânge capilare, asigurând scăderea fragilității lor și diminuând gradul lor de permeabilitate. Aceste substanțe au rol esențial în cadrul plantelor și acționează similar cu acțiunea vitaminelor în cadrul corpului uman. Flavonoidele exercită un rol pozitiv asupra sistemului cardio-vascular. Acțiunea lor pozitivă se datorează faptului că împiedică procesul de oxidare a acizilor grași, reduc nivelul de trigliceride, reduc nivelul colesterolului de tip LDL (colesterolul rău) și în același timp măresc nivelul colesterolului de tip HDL (colesterolul bun). În urma creșterii concentrației de HDL și scăderii concentrației de LDL se creează premisele protecției noastre împotriva riscului de apariție a aterosclerozei.

Flavonoidele au și un efect de reducere a tensiunii arteriale și de majorare a elasticității pereților vaselor sanguine (endoteliu). Flavonoidele reduc fenomenul de apariție a cheagurilor de sânge prin agregarea plachetară.

Flavonoidele au efect de protecție a ficatului, de protecție împotriva acțiunii luminii și pot reduce și întârzia efectele diabetului zaharat. Cele mai multe flavonoide sunt în măsură de a împiedica procesele care conduc la apariția tumorilor maligne.
Flavonoidele pot reduce și efectele secundare ale tratamentelor prin chemoterapie.
Aceste proprietăți se datorează capacității lor de reducere a fenomenelor de oxidație și de anihilare a acțiunii radicalilor liberi.
Flavonoizii au de asemenea efecte antiinflamatoare și de amplificare a reacțiilor sistemului imunitar, reducând riscul apariției tumorilor. Este demonstrat faptul că flavonoizii au puterea de a împiedica dezvoltarea și divizarea tumorilor cancerigene, cât și apariția în cadrul tumorilor a unor rețele sanguine. Toate aceste proprietăți conduc la evitarea apariției tumorilor maligne.
În concluzie putem afirma, că cercetările științifice recente vorbesc din ce în ce mai mult despre puterea flavonoizilor de a învinge tumorile maligne și de a evita îmbolnăvirea sistemului cardio-vascular, precum și de a întări sistemul imunitar.
Prin consumarea acestor substanțe reușim să anihilăm tot răul produs prin acțiunea nocivă a mediului înconjurător, efectele distructive ale radicalilor liberi, asigurând astfel protecția celulelor.