De ce sunt necesari acizii grasi omega-3?

De ce sunt necesari acizii grasi omega-3?

Acizii grasi omega-3 sunt nutrienti importanti pentru organism, in special pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. Recomandate deseori pentru proprietatile lor antiinflamatorii si anticoagulante, grasimile sanatoase omega-3 reduc in mod considerabil riscul de debut al bolilor cardiace sau al declansarii atacului de cord.

Majoritatea oamenilor asociaza beneficiile acizilor grasi omega-3 cu un aparat cardiac sanatos, insa ei au mai multe roluri-cheie in organism sunt importanti pentru functionarea creierului, imbunatatirea starii de spirit, a memoriei, mobilitatii articulatiilor, reducerea inflamatiilor provocate de artrita, protectia sanatatii vederii, intarirea sistemului imunitar si mentinerea parului, pielii si a unghiilor in forma optima.

Ce sunt acizii grasi omega-3

Acizii grasi omega-3 au devenit subiectul multor cercetari stiintifice in ultimii ani, in cadrul carora s-a demonstrat ca ajuta la prevenirea unui spectru larg de conditii medicale, inclusiv bolile cardiovasculare, depresia, astmul si artrita reumatoida.

Spre deosebire de grasimile saturate, nocive pentru organism, acizii grasi omega-3 sunt polinesaturati, ceea ce in termeni chimici desemneaza numarul de atomi de hidrogen atasati lantului de carboni din acizii grasi.

Astfel, grasimile polinesaturate, spre deosebire de cele saturate, se afla in stare lichida la temperatura camerei si se mentin astfel si dupa refrigerare sau congelare. Grasimile mononesaturate, care se regasesc in uleiul de masline de pilda, se mentin in stare lichida la temperatura camerei, insa se intaresc prin refrigerare.

Cei mai importanti acizi grasi din punct de vedere nutritiv din categoria grasimilor esentiale omega-3 sunt acidul alfa-linolenic, acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA). Acidul alfa-linolenic se numara printre acizii grasi catalogati drept esentiali, deoarece nu poate fi produs de organism si joaca un rol de baza in mai multe functii fiziologice.

Corpul transforma acidul alfa-linoleic in doua grasimi importante omega-3, acidul eicosapentaenoic si acidul docosahexaenoic. Acesti doi acizi derivati mai pot proveni din anumite alimente, precum speciile de peste de apa rece (somonul, tonul, halibutul sau heringul). Acidul eicosapentaenoic joaca un rol important in prevenirea bolilor cardiovasculare, pe cand acidul docosahexaenoic este necesar pentru dezvoltarea corecta a creierului si a sistemului nervos.

Sursa: sfatulmedicului.ro